Ivo Jedlička rozvíjí svůj diplomový projekt Cooking the craft společně s Ambiente

Lze techniky vaření přenést i na nádobí?
Odpověď hledá absolvent UMPRUM Ivo Jedlička ve svých produktech, které ukáže na pop-upu s Ambiente.

 

Během výstavy diplomových prací pražské UMPRUM představil Ivo Jedlička svůj projekt “Cooking the Craft”, který odráží techniky přípravy pokrmů. Unikátní kolekce nádobí vznikla v propojení s centrem vzdělávání a inovací UM od Ambiente. Práce na projektu ale diplomovou prací nekončí – hlavní část se odehraje na konci září, kdy s kreativním šéfkuchařem Ambiente Františkem Skopcem připraví společný pop-up pod záštitou UMPRUM a UMu.

 

Zdroj fotografií: Ambiente

Ivo Jedlička rozvíjí svůj diplomový projekt Cooking the craft společně s Ambiente

Projekt s názvem “Cooking the Craft” vychází z diplomové práce mladého designéra Iva Jedličky, který se nechal inspirovat kuchařskými technikami. Najít cestu k finálním produktům mu pomohlo spojení sil s kreativním šéfkuchařem Ambiente Františkem Skopcem a také zkušenost v kuchyni. Vznikla tak unikátní kolekce nádobí o šesti designech.

Ivo v průběhu tvorby oslovil Františka Skopce, jehož zázemím je centrum inovací UM. Na základě společných debat vznikl i nápad na zapojení se do kuchařského týmu. Během příprav pop-upu Zkouška sirén měl Ivo možnost nahlédnou více pod pokličku kuchařských procesů. „Většina nápadů na výběr přetransformovaných technik vznikla právě na Zkoušce sirén, kde jsme společně vařili,“ doplňuje Ivo.

Ve dnech 20.-22. září pak společně vzdají hold oběma řemeslům prostřednictvím komorního pop-upu. Šest chodů, šest designů, deset lidí, tři večery. Taková je představa o pop-upu, který proběhne v prostorách Technologického centra UMPRUM Mikulandská na konci září 2024. Přípravu jídel zaštítí František Skopec na míru jednotlivých designů.

„Menu jsme vymysleli vegetariánské, protože Ivo je vegetarián. Jídla mají zrcadlit postupy výroby talířů a jejich vizualitu – obě věci se vzájemně inspirují,“ vysvětluje František. „Pro mě není ani tak důležité spojení s uměním, jako spíš spojení s mladými lidmi, kteří se nebojí tvořit a věnují se nějakému řemeslu. Je důležité sledovat, jak uvažují a přicházejí s novými a neotřelými nápady,“ uzavírá.

Inspirace řemesly

Při tvorbě nádobí se Ivo zaměřil na trojobal, laminované těsto, tortilly, bonbónek, crème brûlée, lité sklo a také stůl. Stejně jako se u vaření pracuje s kombinací surovin, i nádobí vzniklo většinou spojení několika materiálů. Například talířky inspirované laminovaným těstem vznikly proložením plátů hlíny (těsta) s polotransparentní glazurou (máslem).

Sklenice evokující kroucené bonbónky zase získaly na autenticitě díky prášku sody, která vytvoří ve skle bublinky. „V procesu experimentu jsem zkoušel všelicos, od vykrajování sušenek z hlíny, po šlehání porcelánu s vajíčkovým bílkem, který zplesnivěl a skončil v koši. Často docházelo k tomu, že talíře nedržely, sypaly se nebo  praskaly v peci, jsem proto rád že se povedlo poladit postup výroby tak, aby se z experimentálních struktur dalo jíst,“ popisuje Ivo.

Z pohledu školy

"Smyslem studia na UMPRUM je provést studující jednotlivými uměleckými obory, přiblížit jim nejen základy a historický kontext řemesla, které budou ve své praxi dále rozvíjet, ale také je motivovat k tomu, aby nalézali vlastní cestu a sledovali okolní svět se schopností naslouchat, kriticky přemýšlet a spolupracovat v mezioborových týmech. Diplomový projekt Ivo Jedličky z Ateliéru produktového designu je příkladem právě takové spolupráce pod záštitou kreativní laboratoře UMlab. Plánovaný popup i celý navazující projekt Cooking the Craft  představuje jednu z možných cest, kterou se naši absolventi po ukončení školy vydávají. Moc si oboustranné spolupráce vážíme.” doplňuje Ida Chuchlíková, prorektorka UMPRUM.

František Skopec je kreativní šéfkuchař Ambiente. Než posílil tým Umu, působil jako šéfkuchař v Café Savoy, kde měl na starost chod kuchyně, cukrárny i pekárny .Dnes má spolu s Jirkou Horákem a Tomášem Valkovičem na starost rozvoj nových konceptů v Ambiente a vzdělávání kuchařů i veřejnosti.

UM je centrum inovací a vzdělávání od Ambiente. Je místem pro všechny profíky i gastronomické nadšence, kteří mají chuť se učit a vzájemně inspirovat – prostřednictvím kurzů, besed a dalších setkávání.

Ivo Jedlička je absolventem Ateliéru produktového designu na pražské UMPRUM. Již od malička rád tvořil věci sám a touha chápat to, jak věci fungují ho dovedla jak k vaření, tak k designu. Baví ho neustále objevovat a zkoumat různé materiály, hrát si s nimi a jejich kombinacemi. Ve své tvorbě se snaží zachovávat hravý a zvídavý přístup v kombinaci s praktickou stránkou produktů.

UMlab je kreativní laboratoř UMPRUM, která navazuje spolupráci s firmami, neziskovými organizacemi, státními institucemi i samosprávámi, aby studujícím rozšířila škálu zkušeností a propojila je s praxí už během studia.

 

Předprodej: https://www.jidloaradost.shop/cooking-the-craft--frantisek-skopec-a-ivo-jedlicka/